Din punct de vedere geografic: Lacul Cuejdel este situat în bazinul Cuejdiului, afluent al Bistriţei pe stânga, la circa 20 km nord-vest de oraş. Bazinul hidrografic al Cuejdiului ( suprafaţa: 98 km2, lungime: 24 k) s-a dezvoltat pe versantul estic al Munţilor Stânişoara, cursul inferior, începând de la intrarea în Piatra Neamţ, marcând aproximativ limita dintre zona montană şi cea subcarpatică (Depresiunea Cracău – Bistriţa).
Lacul Cuejdel s-a format pe afluentul cu acelaşi nume de pe partea stângă a râului Cuejdiu. Limitele subbazinului de alimentare a lacului sunt reprezentate de Vârful Tarniţelor (1081 m) şi Masivul Gârcina (873 m ) la nord; culmea şi Vârful Muncelul (1067 m) la est; Dealul Crucii şi Piciorul Rotund la vest. Lacul Cuejdel este alungit în lungul văii principale, pe direcţia nordvest – sudest, iar la confluenţa principalilor tributari, pârâurile Cuejdel şi Glodu, se ramifică pe cele două văi, cu extinderea mai mare pe valea principală. Este, după Lacu Roşu, cel de-al doilea lac de baraj natural din acest bazin hidrografic. Are la origine o alunecare de teren de mari dimensiuni, cu o suprafaţă de peste 35 ha, care a afectat versantul stâng al văii Cuejdiului, în mai multe etape, începând din anul 1978 şi până în anul 1991 când masa alunecării de teren a barat în totalitate albia pârâului, favorizând acumularea apei.
Din punct de vedere al încadrării administrativ - teritoriale: lacul Cuejdel este situat în partea de nord a teritoriului administrativ al comunei Gârcina, situată la nord-vest de municipiul Piatra Neamţ.
Un comentariu:
Poate introduceti si niste date pentru drumeti,unde se poate parca,distanta de mers pe jos,timpul,dificultate etc
Trimiteți un comentariu